Despre mine

InGraz Oana

http://viataingraz.blogspot.co.at/ http://cemaigatimazi.blogspot.co.at/

Blogs Home » Profesional » Servicii » Viata in Graz

Viata in Graz

Viata in Graz este un blog informativ, care doreste sa promoveze informatii de calitate! Pe acest blog, romanii pot gasi informatii despre actele necesare sederii in Graz, cursuri de germana, asigurari medicale, stomatolog, capuse si multe altele. Romanii afla care sunt cele mai interesante obiective turistice, precum si ce evenimente au loc in Graz si in imprejurimile acestuia. Exista si o sectiune de retete delicioase, atat din Romania cat si din Austria! VINO ACUM!

Articole Blog

01. Cumpararea unui apartament/casa in Graz - Mar 29, 2014 6:34:00 PM
Exista mai multi pasi in cautarea si achizitionarea unui apartament/casa in Graz:1) Cautare online – exista mai multe site-uri de profil cu anunturi de vanzare de apartamente, case sau terenuri in Graz sau in jurul Grazului: willhaben, wohnen, immobilien. Aceasta e cea mai usoara si eficienta modalitate de cautare.2) Cautare offline – anunturile din ziarele locale.3) Cererea unui credit imobiliar – toate bancile din Austria ofera acest tip de credit, diferentele fiind legate de cerinte, valoare maxima oferita precum si de dobanda anuala efectiva.4) In momentul in care se incheie un contract de credit imobiliar este necesar sa se incheie si o polita de asigurare de viata (Risikoversicherung).5) Trebuie luate in considerare si cheltuielile cu provizionul agentului imobiliar (daca tranzactia este intermediate de o agentie imobiliara – in jur de 3% din valoare imobilului) si cu intocmirea actelor la un notar legalizat (acestea sunt obligatorii si se incadreaza intre 5-10% din valoarea imobilului).6) Dupa achizitionarea imobilului trebuie sa se intocmeasca o asigurare a acestuia, precum si o asiguare de incendiu (acestea sunt doua polite de asigurare diferite).
02. Amenda de parcare in Graz - Jan 24, 2014 8:11:00 PM
In Graz, neplata taxei de parcare sau expirarea timpului pentru care s-a platit taxa de parcare duce la amendarea conducatorului auto. Verificarea platii taxei se face de catre agentii de parcare, care se plimba regulat in fiecare zona taxabila din oras.In zona albastra, amenda pentru expirarea timpului pentru care s-a platit taxa este de 24 de euro pentru 20 de minute. Conducatorul auto isi va gasi amenda, alaturi de ordinul de plata pe parbrizul autoturismului.
03. Abonament lunar/anual in zona albastra/verde din Graz - Nov 3, 2013 2:30:00 PM
In Graz exista doua zone in care poti parca: zona albastra si zona verde.Zona Albastra reprezinta zona centrala din Graz, pe cand cea Verde reprezinta zonele periferice ale orasului.In zona Verde un abonament lunar costa 42 de euro, ia cel anual costa 420 euro - cu alte cuvinte platesti 10 luni si primesti 2 luni de parcare gratis.In zona Albastra se poate obtine un abonament lunar sau anual numai in cazul in care domiciliezi in zona sau nu exista mijloace de transport in comun de la adresa de domiciliu si zona albastra din Graz. O alta optiune ar fi parcarile subterane din centrul Grazului, insa acestea sunt mai scumpe: in jur de 100 de euro pe luna, plus plata unei cautiuni si a taxei catre primaria sectorului.Lista cu parcarile subterane din centrul Grazului
  
04. Cartierele din Graz - Sep 1, 2013 2:22:00 PM

I. Innere Stadt II. St. Leonhard III. Geidorf IV. Lend V. Gries VI. Jakomini VII. Liebenau VIII. St. Peter IX. Waltendorf X. Ries XI. Mariatrost XII. Andritz XIII. Gösting XIV. Eggenberg XV. Wetzelsdorf XVI. Straßgang XVII. Puntigam


05. Scumpire - Transportul in comun - Sep 1, 2013 2:14:00 PM
De la 1 Iulie s-a scumpit transportul in comun din Graz.Astfel o cartela pentru o ora costa 2,10 euro, o cartela valabila o zi costa 4,70 euro, iar o cartela pentru o saptamana costa 12,70 euro.Abonamentul pentru o luna costa 42,60 euro.
Exista insa si o reducere de 20% pentru Grupuri (de la 6 persoane).Mai multe Tarife
06. Aeroportul din Graz - Jul 28, 2013 9:10:00 AMIn 1913, aeroportul din Graz a fost construit pe locul unei foste vile romane. Aceasta vila a fost centru de afaceri in fosta provincie romana din Noricum. Prima oara au fost construite hangarele si un aerodromul iar primul avion a decolat pe 26 iunie 1914 din Graz. Aeroportul a fost preluat de Guvernul Stiria in 1920, si timp de doi ani zborurile civile au fost interzise. In 1922, Republica Austria a preluat conducerea aeroportului si a fost formata prima retea de zbor intre orasele Viena, Graz si Klagenfurt in 1925. Dupa ce numarul de pasageri a crescut, a fost construita o cladire aeroport.In 1951 aeroportul a fost integrat in traficul aerian international si a fost extins: a fost construita o pista de 1500 metri lungime din beton in directia sud-nord, cu sistem de iluminare adecvat. In 1962, aeroportul din Graz a fost inregistrat in reteaua de zbor a companiei aeriene austriece AUA (Austrian Airlines). Primul traseu international a fost pe ruta Graz - Linz - Frankfurt. Pista a fost prelungită la trei kilometri iar un nou terminal a fost construit. Primul Jumbo a aterizat in 1984, la aeroportul din Graz. Din 2003, aeroportul din Graz a fost reconstruit. El beneficiaza acum de o noua cladire de marfa și de un nou turn de control. 
*****************************************************************************In prezent nu exista zbor direct Graz - Bucuresti, exista insa ruta Graz - Viena - Bucuresti.Pretul unui bilet, dus - intors, clasa Economic, pentru ruta Graz - Bucuresti, poate ajunge si la 350 de euro; Pretul unui bilet, dus - intors, clasa Economic, pentru ruta Viena - Bucuresti, poate ajunge si la 150 euro.

07. www.troddel.at - May 26, 2013 7:11:00 PM
Motorul de cautare Troddel REVINE in forta!!!

Vrei sa iti schimbi masina? Nu stii unde sa cauti? Pe www.troddel.at gasesti mii de anunturi de vanzare masini noi si Second Hand din Austria.
08. Practica platita in Austria - Mar 10, 2013 11:14:00 AM

In Austria, stagiile de practica sunt oferite de firme, pe site-urile de job-uri (Karriere, Jobpilot, AMS) sau pe propriile website-uri. Stagiul de practica (Praktikum) nu este acelasi lucru cu stagiul de ucenicie (Lehrstelle) - formare profesionala. Stagiul de ucenicie se desfasoara pe o perioada de 3 ani si nu este la fel de bine remunerat ca si cel de practica. Insa, nivelul salarial creste de la un an de ucenicie la altul. Elevii si studentii pot beneficia de un astfel de stagiu.Stagiul de practica poate fi platit de firma sau poate fi platit de Fortele de Munca din Austria (AMS), iar durata acestuia nu depaseste 4 luni. Studentii si absolventii pot beneficia de un astfel de stagiu.In ceea ce priveste stagiul de practica platit de AMS, acesta se obtine pe cont propriu, urmand sa fie anuntat consilierul personal de la Fortele de Munca (AMS nu ofera direct stagiile de practica). Se completeaza 2 formulare: un formular (Aus- und Weiterbildungsbeihilfen) care este depus la sediul AMS (o copie a formularului se inmaneaza si consilierului personal de la AMS) si un contract (primit de la consilierul personal AMS) intre practicant si firma/compania care ofera stagiul de practica - acest contract trebuie semnat si stampilat. La sfarsitul fiecarei luni de practica, se depune la AMS un formular (acesta este primit de la consilierul personal AMS) cu prezenta practicantului la locul de munca/practica, semnat si stampilat de firma/compania unde are loc stagiul.09. Tarife Gradinite de Stat din Graz - Jan 29, 2013 7:40:00 AM
Tarifele Gradinitelor de stat din Graz difera in functie de venitul fiecarei familii:In functie de zona in care locuiti, puteti alege una dintre Gradinitele de stat din Graz.10. Operatori de telefonie mobila - Jan 20, 2013 4:30:00 PM
In Austria sunt prezenti urmatorii operatori de telefonie mobila:
-  A1
-  Orange
-  T-Mobile
-  Tele.ring
-  Drei
-  Ge-org
-  Bob
Orange Austria este al treilea operator de telefonie mobila din Austria, primii doi jucatori pe piata de telefonie mobila din Austria fiind A1, cu o cota de piata de 41% in anul 2012 si T-Mobile Austria (divizie a Deutsche Telekom) cu o cota de piata de aproximativ 31% in anul 2012.
11. Tarife Vigneta Austria 2013 - Jan 1, 2013 8:51:00 PM
Vigneta se poate cumpara de la cluburile auto ÖAMTC si ARBÖ, de la chioscuri si benzinarii (locatii de vanzare a vignetei in Austria).
Tarifele valabile pentru anul 2013 sunt:   1.  Pe 10 zile, vigneta pentru motociclete - 4,8 euro, iar pentru autoturisme pana in 3,5t - 8,3 euro


  2.  Pe 2 luni, vigneta pentru motociclete - 12,1 euro, iar pentru pentru autoturisme pana in 3,5t - 24,2 euro


   3.  Pe 1 an, vigneta pentru motociclete - 32,1 euro, iar pentru pentru autoturisme pana in 3,5t - 80,6 euro (aceasta este valabila de la 1 Decembrie anul precedent pana la 31 Ianuarie anul urmator)


12. Autosuchmaschine Troddel - DESIGN NOU - Dec 29, 2012 7:40:00 PMMotorul de cautare pentru masini second hand din Austria - troddel.at - revine cu un DESIGN NOU!Cu filtre precum proprietar (vanzator particular sau dealer auto), tipul carburantului, anul de fabricatie, kilometraj si pret - Totul e mai simplu! 


   Incearca-l si tu!


13. Revelion - Silvester in Graz - Dec 20, 2012 3:03:00 PM
Revelion 2012/2013 in Graz!!!Silvester in Graz!!!
Ziua de 31 Decembrie poate incepe cu o primbare prin orasul contrastelor. Cladiri medievale, monumente istorice, palate, muzee, biserici - o incursiune de-a lungul secolelor, o atmosfera de poveste.Petrecerea poate continua in restaurantele din centrul vechi al orasului Graz.Astfel prima optiune ar fi Restaurantul iKU din cadrul Kunsthaus Graz: DINNER AND DANCE - SILVESTER 2012/2013. Pachetul costa 49 euro/pers (bauturile nu sunt incluse in pret).A doua optiune este Restaurantul Aiola City: Silvester Gala Dinner im aiola city. Pachetul costa 145 euro/pers (vinurile sunt incluse in pret).A treia optiune este Restaurantul Prato im Palais: Silvester Galamenü im Prato. Pachetul costa 109 euro/pers pentru membri (vinurile sunt incluse in pret).A patra optiune este Restaurantul Starcke Haus am Schlossberg: Silvester Gala Dinner. Pachetul costa 129 euro/pers (vinurile sunt incluse in pret).A cincea optiune este Cafeneaua Sacher Graz: Silvester im Cafè Sacher Graz. Pachetul cu 7 feluri de mancare costa 138 euro/pers, iar cel cu 4 feluri de mancare costa 98/pers (vinurile sunt incluse in pret).A sasea optiune este Restaurantul Schlossberg: Silvester Gala - Dinner im Restaurant Schlossberg. Pachetul costa 137 euro/pers (vinurile sunt incluse in pret).A saptea optiune este Restaurantul Landhaus-Keller: Silvester im Landhauskeller. Pachetul costa 90 euro/pers ( bauturile nu sunt incluse in pret).

P.S.: Cine petrece Revelionul in Graz?                                   


14. Parfumerii in Graz - Dec 6, 2012 8:46:00 AM
In Graz exista cateva magazine specializate in produse de cosmetica si parfumuri, precum Parfumeria Douglas si Parfumeria Marionnaud.Bipa, dm si Schlecker sunt cele mai cunoscute lanturi de supermarket - farmacie. Acestea ofera si o gama restransa de produse cosmetice si parfumuri, la preturi accesibile.Pentru cei care nu au timp sa viziteze aceste magazine, exista si varianta magazinelor on-line. Parfumeriile Douglas si Marionnaud au magazine online, ce pot fi accesate direct de pe website-ul lor. Prezenti in mediul on-line sunt si cei de la Bipa, avand si ei magazin online.Prezenti exclusiv online sunt cei de la iParfumerie, MyParfum, ParfumMania. Parfumuri si cosmetice se pot comanda si de pe Amazon.


15. Model CV - Lebenslauf - Dec 2, 2012 9:36:00 AM
In Austria, ca in majoritatea tarilor membre UE, se foloseste modelul de CV Europass. Europass este un site cu ajutorul caruia iti poti completa online CV-ul, iar apoi il poti exporta, in functie de preferintele, in format .PDF, .DOC.

           


16. Program de Sarbatori - Nov 29, 2012 7:01:00 AM
In principiu, pe 24 Decembrie 2012, Restaurantele din Graz sunt deschise pana la orele 14:00. Unele dintre ele sunt deschise si in zilele de Craciun si Anul Nou, dar au program scurt.Lista Program de Sarbatori, Restaurante Graz
Ca si restaurantele, Muzeele din Graz sunt deschise pe 24 Decembrie pana la orele 14:00. Spre deosebire de restaurante, muzeele sunt inchise in prima zi de Craciun.Lista Program de Sarbatori, Muzee Graz
Mall-urile si supermarket-urile din Graz sunt inchise de Craciun si de Anul Nou, iar pe 24 Decembrie 2012 si pe 31 Decembrie 2012 au program scurt, pana la orele 14:00.
17. Trenuletul de Craciun - Nov 28, 2012 6:23:00 AM
Plimbarea cu Trenuletul de Craciun prin centrul Graz-ului este preferata de toti copiii - mici si mari!Zilnic, de vineri 23 Noiembrie 2012 si pana luni 24 Decembrie 2012, trenuletul mic si prietenos isi poarta pasagerii prin centrul vechi al orasului Graz. Plimbarea cuprinde targurile de Craciun din pietele mai mici din Innenstadt (centru).Biletul este de 1,50 euro pentru adulti si 1 euro pentru copii, iar imbarcarea se face din Targul de Craciun, din Piata Centrala din Graz (Hauptplatz).18. Targul de Craciun din Centrul vechi al Graz-ului - Nov 27, 2012 8:16:00 AM
Anul acesta, Targul de Craciun din Centrul vechi al Graz-ului, si-a deschis portile, vineri 23 Noiembrie 2012, si va tine pana luni 24 Decembrie 2012 (deschis zilnic, intre orele 10:00 - 20:00).Pentru toti doritorii de vin fiert si gustari, turta dulce, kurtos kalacs, vata pe bat, micul sat din centrul Graz-ului este locul ideal! Se gasesc aici si ornamente de Craciun!In fiecare duminica sunt sarbatoriti copiii - pentru ei este adus un carusel!Nu lipseste nici Bradul de Craciun, care este gata impodobit!Mult noroc la cumparaturi!!!! 
19. Parcare langa Aeroportul din Viena - Nov 10, 2012 4:18:00 PM
Toti cei care doresc sa isi lase masina, in parcare, la Viena, pot alege Mazur Parkplatz, care se afla langa aeroportul din Viena. Tariful pe ora este de 2,70 euro, pana la 24 de ore - 20,10 euro. Costul include si transportul pana si de la Aeroportul din Viena. O alternativa ar fi si parcarea de la Aeroportul din Viena, dar tariful este dublu: o ora costa intre 3,7 euro - 4,5 euro (depinde de cladirea und se parcheaza); pana la 24 de ore - 24,7 euro - 36,4 euro.20. Autosuchmaschine Austria (motor de cautare masini) - Oct 8, 2012 8:10:00 AM
www.troddel.at
Cei care doresc sa isi achizitioneze o masina second hand, o pot face cu ajutorul motorului de cautare Troddel. Acesta nu este inca un site de vanzari masini, ci o baza de date care contine anunturi de masini noi si second hand de pe mai multe site-uri. 

Concret, motorul de cautare aduna informatii de pe mai multe site-uri de vanzari masini noi si second hand, si astfel, utilizatorul nu mai este nevoit sa intre pe doua, trei sau mai multe site-uri, pentru a-si gasi masina dorita. In plus, utilizatorul are avantajul de a gasi aceeasi masina, la preturi diferite - exemplu: pentru masina X s-au postat anunturi pe 3 site-uri diferite, la preturi diferite; cu ajutorul motorului de cautare Troddel, utilizatorul va putea vedea toate anunturile si astfel va putea alege oferta cea mai buna (cel mai mic pret).

Cu ajutorul filtrelor din stanga paginii, cautarea unui anumit model devine foarte usoara si la indemana oricui.

21. Flohmarkt in Graz - Oct 8, 2012 7:25:00 AM
In Austria, in toate orasele mari dar si in diferite localitati exista Flohmaerkte (targuri second-hand sau targuri de vechituri). Aici, se gasesc haine, carti vechi, obiecte de mobilier, jucarii, electronice si electrocasnice, decoratiuni, covoare, antichitati si obiecte de colectie, flori si ghivece, la preturi foarte mici (preturile se pot negocia).In Graz, exista mai multe locuri (de obicei acestea sunt prestabilite, dar pot fi si ambulante)  in care se desfasoara aceste targuri, cu precadere in parcari (spatii) mari:- Flohmarkt in 8042 Graz - Flohmarkt Cineplexx - Puntigam in 8055 Graz  - Abendflohmarkt in 8042 Graz - KLEIDERGARTEN in 8010 Graz- Grossflohmarkt in 8042 Graz- Flohmarkt - Shopping Center West in 8054 Graz- "Sturm & Drang" - Karitativer Bücherflohmarkt in 8010 GrazTargurile sunt deschise, de obicei sambata si duminica de la ora 6:00 pana la 13:00, insa programul se poate prelungi.Pentru a putea vinde, se plateste o taxa de 10 euro (pentru un stand de pana la 3 mp).
22. Brutto - Netto Rechner (Calcularea salariului net) - Oct 4, 2012 12:59:00 PM
In Austria, cand se stabileste sau se negociaza salariul , se face referire la cel brut, oferindu-se 14 salarii pe an (al 13-lea salariu in luna iunie si al 14-lea salariu in luna decembrie). Al 13-lea si al 14-lea salariu sunt impozitate diferit fata de celalalte 12 salarii.Pentru stabilirea salariului net se pot folosi urmatoarele calculatoare:1) Rechner 12) Rechner 2
Exista posibilitatea deducerii partiale a impozitului, pentru cei care au copii in intretinere sau care sunt navetisti. 

23. Rettungsgasse (banda de urgenta) - Sep 27, 2012 7:09:00 AM
Rettungsgasse (banda de urgenta) este un culoar lasat liber (de catre toti participantii la trafic) intre benzi, pe o autostrada (Autobahn) sau drum rapid (Schnellstrasse), care se formeaza in mod proactiv, cand se intampina un blocaj in trafic /congestionare (Stau). Din 1 Ianuarie 2012, toti participantii la trafic sunt obligati sa formeze acest culoar ,in situatii de congestionare a traficului.Politia, pompierii, salvarea si asistenta rutiera sunt autorizate sa foloseasca aceasta banda de urgenta. Obstructionarea acestei benzi este interzisa. Nivelul penalitatii se ridica la peste 2180 de euro!


24. Inscrierea copiilor romani in scolile din Austria - Sep 18, 2012 7:44:00 AM
Primul pas in a inscrie copilul la scoala este alegerea acesteia. Se pot obtine informatii de la consiliile locale, birourile municipale de sector, consiliile de educatie ale Land-ului (regiunii) si de la centrele de consiliere scolara. Multe scoli au pagina de web, in care se gasesc informatii de baza privind obiectivele scolii, procedurile de inregistrare, programele.Dupa alegerea scolii, se cere o audienta la director, pentru o consiliere personala. Este posibil ca elevul sa repete 1 an, pentru acomodare, dar asta depinde foarte mult de nivelul de cunostinta al limbii germane. Acte necesare inscrierii: Meldezettel, Pasaport, E-Card.Depinde de politica fiecarei institutii scolare, daca inscrierea se poate face in timpul anului scolar sau numai la inceputul acestuia.
25. Rigiditatea austriecilor - Sep 18, 2012 7:43:00 AM
Rigiditatea austiecilor, nationalismul excesiv au ramas doar niste idei preconcepute. In mediul urban nu se poate vorbi de nationalism excesiv, in prezent fiind foarte multe comunitati de straini (minoritati)  recunoscute in Austria.In mediul rural, oamenii sunt mai reticenti, dar asta nu ii impiedica sa fie extrem de ospitalieri.Acum, daca vorbim de bunuri si servicii, austriacul va opta in primul rand pentru cele austriece si nemtesti si apoi pentru cele din import. De asemenea, sunt un popor foarte bine organizat care pune foarte mult accent pe motivele nationale.