Despre mine

Fabrini

Blogs Home » Profesional » ONG » F.U.M.N. ALF NETWORK ROMANIA

F.U.M.N. ALF NETWORK ROMANIA

Reteaua ALF cuprinde 43 de tari din zona Euro-Mediteraneana.Scopul sau este promovarea dialogului intercultural si a respectului pentru diversitatea sociala si culturala. Printre temele actiunilor inteprinse se numara promovarea comunicarii, a tolerantei religioase, facilitarea acceptarii migrantilor si intelegerea fenomenului, educatia pentru tineri, teme ecologice, promovarea valorilor culturale intr-un spatiu multicultural, drepturile omului si valorile democratiei.

Articole Blog

01. Forumul Meditaranean Anna Lindh Foundation – Marsilia 2013 - Apr 10, 2013 3:56:00 PM

Forumul desfasurat la Marsilia (capitala culturala europeana in 2013) in perioada 04-07 Aprilie 2013 a reprezentat a doua manifestare de profil organizata de Anna Lindh Foundation, la trei ani dupa intalnirea de succes desfasurata la Barcelona. Ca si editia anterioara, Forumul a reprezentat o intalnire de succes a ONG-urilor si oficialitatilor din tarile membre ale retelei ALF, reunind circa 1300 de participanti de facturi si formari diverse, din partea societatii civile, dar si a statelor membre (44 tari). Se remarca prezenta membrilor Parlamentului European, cu precadere a d-lui Presedinte Martin Schultz, dar si a membrilor din partea Consiliului Europei. Evenimentul a fost precedat de o serie de intalniri preparatorii, la care Romania a avut reprezentanti si speakeri: “Youth”(Istanbul and Luxemburg); “Women” (Casablanca – reprezentant din partea ONG-ului Centrul pentru Resurse Civice); “Migration” (Algeria – reprezentant Cosmin Barzan, din partea Centrului pentru Resurse Civice, speaker); ‘Institutional Cooperation’ (Cairo);  and “Media” (Barcelona).
Scopul Forumului este acela de a oferi un spatiu participativ pentru dezbateri libere, pentru networking si stabilirea de parteneriate internationale pe proiecte, de schimb de experienta si bune-practici intre mebrii retelei, de dialog deschis. Lansat sub sloganul “Citizens for the Mediterranean”, evenimentul se adreseaza nevoii de dialog intercultural si cooperare inter-regionala, in contextul problemelor crizei economice europene si al miscarilor sociale si politice al Primaverii Arabe.
Formatul Forumului s-a axat pe trei parti principale: targul de ONG-uri (Intercultural Fair, asigurand posibilitatea membrilor sa isi prezinte si promoveze proiectele), Agora (cu dezbateri strategice) si Medina (cu idei de proiecte si schimb de bune-practici), alaturi de o sesiune introductiva de lucru si de o sesiune de concluzii si prezentari cheie[i].
In cadrul sesiunii introductive, s-au punctat aspectele cheie ce urmau sa fie dezbatute in zilele urmatoare, punandu-se accentul pe cooperare ca si modalitate de depasire a problemelor cu care se confrunta societatea in zona Euro-Med. Presedintele ALF, dl  Andre Azoulay, a prezidat ceremonia de inaugurare, din care nu a lipsit o discutie cu participanti variati din partea autoritatilor locale,a  institutiilor, a jurnalistilor, pe teme precum tranzitia democratica, criza economica, valorile comune, experientele comune si cooperarea inter-regionala, ca si subiecte cheie in zona Araba si Europeana.
Reprezentantul Rima Marrouch, din partea Syriei (castigatorul permiului special la Anna Lindh Journalists Award 2012), a punctat importanta implicarii jurnalistilor in relatarea aspectelor diverse din zonele de conflict, in asigurarea unei viziuni realiste si necenzurate asupra realitatii din teren. Dalia Ziada, director al Ibn Khaldun Center for Democratic studies din Egypt a punctat la randul sau importanta miscarii feministe, a luptei impotriva prejudecatilor si discriminarii femeilor in zona araba.
Urmatoarele zile au cuprins dezbateri pe subiecte precum: Education and Intercultural learning, Media and Perceptions, Women, Diversity, Development, Civil society, Culture and Creativity, Youth, Democracy, Urban Spaces & Citizenship, impartite pe cele doua componente: Agora si Medina.
Romania a avut 4 membri participanti la Forum: Coordonatorul de retea din Romania, Flavia Nae, din partea BSUF, Andreea Andreescu,  din partea ARSBN, Ana Maria Oteanu din partea APEL Romania si Florentina Costea din partea Comunitatii Armene din Romania. La acestea se adauga prezenta dlui Ministru Viorel Tomescu, la sedinta simultana a Board of Governors a ALF. Ca si Coordonator de retea, am fost implicati in activitatile ALF, ca si raportor, pentru sesiunea finala a Medina, pe  Culture & Creativity. Aceasta sesiune a fost organizata ca dezbatere de gen Art Cafe, cu prezentare a ideilor de proiecte ale membrilor, precum si cu discutii ulterioare pe grupuri, pentru dezvoltarea si ajustarea respectivelor idei de proiecte. Ca si celelelate sesiuni, atat din Agora cat si din Medina, la final s-au extras cateva idei de baza, cu recomandari pentru activitatea viitoare a Fundatiei Anna Lindh, atat in termeni de directie de proiecte sponsorizate, cat si ca imbunatatire a activitatii, astfel incat sa raspunda mai bine si mai facil nevoilor ONG-urilor membre. Recomandarile au fost ulterior centralizate, fiind prezentate in sedinta de incheiere a Forumului.
Una dintre recomandarile ce au reiesit din toate sesiunile a fost necesitatea imbunatatirii politicii de acordare a vizelor, in directia scaderii birocratiei si facilitarii astfel a schimbului inter-cultural (Youth and Art Exchange), cu impact asupra integrarii si cooperarii internationale, a dialogului intercultural etc. Sugestia membrilor a fost ca Fundatia sa propuna si sustina mai departe catre forurile competente europene si internationale, posibilitatea imbunatatirii politicii de acordare a vizelor[1].
Concluzii:
In sesiunea finala a Forumului, s-a anuntat lansarea unei manifestari  Annual Week of the Mediterranean in care sa se poata face auzite vocile civililor dar si ale oficialitatilor. De asemenea, ca urmare a solicitarilor si sugestiilor primite, se va elabora o actiune de sustinere pentru Syria, se va lua in calcul politica de vize pentru liderii de proiecte culturale in regiune, s-a anuntat continuarea proiectului Citizens for Dialogue ca si program cadru pe urmatorii doi ani, parte integranta a activitatii ALF si in zona culturala ALF a anuntat lansarea programului Euro-Med translation, “New Anna Lindh Report on Intercultural Trends and Social Change”, pentru depasirea problemelor de comunicare generate de folosirea unei limbi straine.
Resurse:
·         https://www.facebook.com/annalindhfoundation
 

Live broadcast: www.annalindhforum.org:

·         Opening Ceremony - April 4th 2013
·         Young Arab Voices Debate with Martin Schulz President of the European Parliament - April 6th 2013
Closing of the Anna Lindh Forum - April 7th 2013

[1] “Mobility as a key point in the re-launch of the Mediterranean partnership: Anna Lindh networks across the region agreed on the urgent need for ad-hoc visas for cultural leaders working across the region”, comunicat ALF, www.analindhforum.org

[i]Thursday 4th April·         11:00 - 20:30   Registration·         17:00 - 18:30   OFFICIAL INAUGURATION and opening of the Intercultural Fair·         18.30 - 19.30 Musical Performance·         19:30 - 20.30 Welcome Coctail·         20.30  Dinner offered by Chamber of Commerce (upon invitation)Friday 5th April·         09:00 - 10:30   AGORA - STRATEGIC DEBATES·         10:30 - 11:00   Coffee Break·         11:00 - 13:30   AGORA - WORKSHOPS·         13:30 - 15:30   Lunch·         15:30 - 18:30   MEDINA - GOOD PRACTICES·         19:00 -  Free Evening. Working dinner of ALF bodiesSaturday 6th April·         09:00 - 10:30   AGORA - STRATEGIC DEBATES·         10:30 - 11:00   Coffee Break·         11:00 - 13:30   AGORA - WORKSHOPS·         13:30 - 15:30   Lunch·         15:30 - 18:30   MEDINA - PROJECT IDEAS·         17.30 - 18.30   Visit of Martin Schulz President of the European Parliament & Presidents of Parliaments of the Union for the Mediterranean Debate with Young Arab Voices·         18:30 - 19:30  Resemblance “Give a voice to Syria” (France & Syria), choreographie : Balkis Manoukian·         19.30 - 20.30   Reception Offered by the European UnionSunday 7th April·         09:30 - 12.30 Outcomes of the Forum & Closing Session·         09:30 - 13:30 Summit of presidents of the UfM parliaments·         12:30 - 13:30   Farewell Cocktail 
02. Call for proposals 2013 - Feb 22, 2013 6:27:00 AM
Am inceput anul prin cresterea retelei la 32 de ONG-uri. Le uram bun-venit noilor membri, pe care speram sa ii cooptam curand in proiectele retelei.

In acelasi timp, este de mentionat lansarea recenta a Call for Proposals pe 2013 - pe medium term projects. Pe scurt despre CFP:
deadline aplicatie 15 aprilie 2013, ora 17:00 Egypt time (intre aprilie si octombrie exista o decalare de 1 ora intre timpul Ro si Egipt, intrucat egiptenii au renuntat din 2011 la trecerea la ora de vara, deci atentie la aplicare) criterii de eligibilitate:- ALF membership - membru al retelei inainte de 15 ianuarie 2013- 1+1 formula (ca si pana acum): cel putin un partener dintr-o tara Sud-Med. si cel putin un partener dintr-o tara europeana.- proiectul va dura intre 6 si 12 luni, cu implementarea intre 15 iulie 2013 si 15 iulie 2014- locatie intr-una din cele 42 de tari membre, grant intre 20.000-30.000 €, sub 80 % din bugetul total din partea ALF, contributie financiara obligatorie din partea liderului de proiect (nu doar in-kind).Formularul de aplicare va avea campuri care daca nu sunt completate corect nu veti putea aplica si va avea campuri care vor limita textul la un anume numar de caractere, pentru concizie.  - este nevoie de un auditor extern certificat, local (altfel Secretariatul ar trebui sa verifice ei toata contabilitatea si nu se doreste asta) Gasiti un exemplu de buget completat la http://grants.annalindh.org/contact  Pentru alte informatii aveti atasate documentele si veti gasi informatii si pe site-ul ALF http://www.euromedalex.org/ si http://grants.annalindh.org/contactVor avea prioritate ONG-urile care nu au beneficiat de granturi pana acum In plus fata de editiile anterioare, aplicatiile ce nu vor fi selectate vor primi o nota justificativa pana in septembrie 2013.

03. Interviu cu dl Acad. Mircea Malita - Oct 27, 2012 7:54:00 AM
Regasiti pe link-ul atasat interviul d-lui Acad. Mircea Malita, legat de Clubul de la Roma, pe fondul intalnirii recente a membrilor acestui Club la Bucuresti.

http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/interviu-cu-primul-roman-membru-in-clubul-de-la-roma-ue-amenintata-sa-se-rupa-in-bucati-282035-pagina1.html#top_articol
04. Proiectul MOViE - parteneriat cu Grecia si Bulgaria - Call for participants - Mar 20, 2012 6:01:00 AM
Regasiti mai jos informatii despre un proiect pe care il derulam anul acesta impreuna cu retelele ALF din Bulgaria si Grecia:
MOViE (Mobility of Volunteers in Europe) .

Asteptam aplicatiile voastre.

 The project MOViE (Mobility of Volunteers in Europe) is financed by “Europe for Citizens” Programme, Action 1. Measure 2.2. It will be implemented by the three Heads of Networks of the Anna Lindh Networks in Greece, Bulgaria and Romania with the support of partners from all the EU27 + Croatia and Albania who will contribute to the development of innovative techniques and methods of volunteerism with the purpose to raise awareness towards active European citizenship and participation in various forms and aspects. The envisaged activities will bring together volunteers and citizens from all European countries who will promote the importance of the volunteerism as a form of active European civic participation. Target group of the project are representatives of the civil society from all its sectors (authorities, non-governmental organisations, public institutions, corporate bodies, media and citizens) from all European countries. Four “Hot spots” in Greece, Bulgaria and Romania will be visited by 68 volunteers from the eligible countries, where series of meetings with local stakeholders will be held, as well as public and promotional events, followed by campaigns in every country and a final conference. Participants in the project will interact with local stakeholders and will share experience and good practices and encourage them to strengthen the intercultural dialogue while considering European values and their common heritage.
After the project activities the participants will have to organise a follow-up event back in their countries to disseminate the project results (e.g. public discussion, exhibition, public action, on-line campaign, etc.)

Official project partners are:
Association International Initiatives for Cooperation – Bulgaria
The Black Sea University Foundation – Romania
Hellenic Foundation for Culture - Greece

Below you can find a legend of the route that the four groups will take. Remember to select the group in which you want to take part. There will be 4 different groups for all four “Hot spots”.

The dates and the routes for the different groups are the following:

BLUE TEAM: From 20 April to 1 May the activities will be held in Thessaloniki, Greece. From 1 May to 7 May the activities will be held in Razlog, Bulgaria.
Apply here: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHF6aHpXajBHeUlxVlRkVFF1ZDZVRVE6MQ
YELLOW TEAM – From 1 May to 12 May the activities will be held in Razlog, Bulgaria. From 12 May to 18 May the activities will be held in Veliko Tarnovo, Bulgaria.
Apply here: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGV5SHRXVzFKZmdPVzRHTTRieTNPdXc6MQ
RED TEAM – From 12 May to 23 May the activities will be held in Veliko Tarnovo, Bulgaria. From 23 May to 29 May the activities will be held in Bucharest, Romania.
Apply here: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dEJVTE5xRG5kbTA4Q0RkUFBRSWF3dHc6MQ
GREEN TEAM – From 23 May to 3 June the activities will be held in Bucharest, Romania.
Apply here: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHJhWnFTQU9udlpTbVNaQllVRUFFclE6MQ
05. Intalnirea coordonatorilor de retele ALF - Cracovia - 20-23.10.2011 - Oct 26, 2011 7:40:00 PM

Intalnirea coordonatorilor de retele Anna Lindh (HoN) s-a desfasurat de aceasta data simultan cu intalnirea membrilor Board of Governors – Advisory Council (BoG - reprezentanti desemnati ai guvernelor sau ministerelor de externe ale tarilor participante, cu rol de factor de decizie cu privire la strategia si politica ALF), in Cracovia. Activitatile celor doua organisme s-au desfasurat in buna parte separat, existand insa posibilitatea interactiunii in cadrul evenimentelor festive.
Programul HoN a inclus prezentarea in plenara a strategiei trianuale a ALF, cu modificarile preconizate, dezbateri libere legate de propunerile Secretariatului ALF, sesiuni de lucru tematice (3 working groups), decernarea premiilor Euro-Med Award alaturi de selectarea temei pentru anul urmator si a comisiei de decernare, precum si sesiunea plenara, in care s-au sumarizat propunerile si obiectiile membrilor retelei.
Discutiile s-au purtat pe fondul reinnoirii mandatelor / contractelor membrilor Secretariatului, precum si pe fondul asteptarii aprobarii finale a bugetului alocat ALF pentru etapa urmatoare. De reamintit faptul ca ALF este finantata prin fonduri europene, precum si prin contributia statelor membre, aceasta din urma fiind la nivelul ales de fiecare stat, fara un plafon impus.
S-a pus in discutie o abordare mai putin birocratica pe viitor din partea ALF, specializarea unor persoane in oferirea unor categorii de servicii catre HoN, externalizarea unor servicii, posibila mutare a sediului Secretariatului din cadrul Bibliotecii Alexandrina la Cairo.
In cadrul grupurilor de lucru, cele la care am participat, s-au discutat propuneri de programe si instrumente de lucru pe viitor, vehiculandu-se si idea alocarii de fonduri de catre ALF pentru initiative regionale, tematice (fara a limita strict la o zona geografica si fara a impune un partener sudic, dar luand in calcul totusi proximitatea geografica).
Aria de interes pentru ALF - Faza 3 este reprezentata de proiecte pe zona “youth” si “women”, proiectele de acest fel avand prioritate. Se resimte si a fost exprimata nevoia de a ne canalize atentia pe subiecte mai concrete si pe prioiecte cu finalitate, fara disiparea finantarii pe arii prea vaste si lipsite de pragmatism, optimizarea activitatii in termeni de finantare, regandirea alocarii bugetare si dezvoltarea unor programe mai structurate.
S-a discutat propunerea ca Forumul urmator sa fie la Istambul, dar nu avem inca o decizie finala.
Pentru alte detalii, pot fi consultate si materialele postate de Secretariat, pe site-ul oficial ALF: www.euromedalex.org.
06. Vote for the winner of the 2011 Euro-Med Award for Dialogue - Oct 9, 2011 10:51:00 AM
"VOTE NOW: Choose the winner of the 2011 Euro-Med Award for Dialogue

Dear members,

We have the pleasure to announce the launch of the online voting for the Winner of the Sixth Edition of the Euro-Med Award for Dialogue between Cultures. This annual award recognises the achievements of individuals and organizations that have been at the forefront of promoting Dialogue in the Euro-Mediterranean region. This year’s theme is Dialogue for Citizenship and Freedom in the framework of the Anna Lindh Foundation Regional Initiative Believe in Dialogue, Act For Citizenship.

The 5 Runners-up for this year’s edition are:

1. Development No Borders – EGYPT

2. Bokra for Media Production, Media Studies and Human Rights – EGYPT

3. Vacation from War Project – GERMANY

4. Dr. Rouba Al-Fattal Eeckelaert – FRENCH

5. Future Worlds Center – CYPRUS

All our National Network members in the 43 Euro-Med countries are invited to participate in this electoral process by submitting their vote online. Each member can submit only one vote.

The candidate who gets the majority of votes within a National Network will be considered the candidate of this respective network. And, the candidate who receives the highest number of nominations by the 43 National Networks will receive the Award.

For information about the 5 candidates and how to submit your vote, please visit this link: http://www.euromedalex.org/resources/awards/euromed-award/vote/2011

The deadline for voting is 10 October 2011 (till 23:00).

Thank you for your participation."


07. Expozitie de fotografie - Jun 24, 2011 7:58:00 PM
La intalnirea de retea am discutat despre rromi (printre altele) si despre proiecte comune legate de minoritati. Este un subiect pe care l-am mai atins si anterior.

Revin asupra lui doar pentru a va invita sa trimiteti fotografii* cu / despre / facute de rromi, in vederea alcatuirii bazei pentru o expozitie. Aceasta planuim sa fie inaugurata la sfarsitul lunii iulie, in Bucuresti, putand ca ulterior sa fie gazduita si de alte locatii, in alte localitati.Tematica: cultura si viata sociala a rromilor in Romania.

Sectiuni:

- portret,

- modul de viata traditional (portul, muzica, meseriile, scene de viata),

- secvente din proiecte cu si despre rromi.Criterii de selectie: incadrare in tematica aleasa, criteriul tehnic si nu in ultimul criteriul artistic.

Am primit deja de la Constanta cateva fotografii. Ii multumim Simonei pe aceasta cale.

*Lucrarile trebuie sa fie originale, sa nu mai fi fost publicate, sa aveti dreptul de utilizare pentru ele. Utilizarea se va face numai cu acordul autorului, cu mentionarea numelui acestuia.


08. Prezentare retea si actualizare date - May 8, 2011 11:49:00 AM
Reteaua noastra a crescut la 26 de ONG-uri, cu activitati in arii diverse.
O prezentare in limba engleza regasiti pe pagina "English version" a blogului si folosesc aceasta ocazie pentru a invita membrii sa isi creasca vizibilitatea si posibilitatea de a atrage persoane si organizatii interesate de colaborare prin actualizarea informatiilor referitoare la proiectele in curs sau in plan pentru perioada urmatoare.

Pentru cei interesati, regasiti date de contact ale ONG-urilor.

Pentru cei ce isi doresc sa se alature retelei din Romania, adresa la care pot aplica este: http://www.euromedalex.org/node/add/member
09. pagina noua - May 1, 2011 8:46:00 PM
Incepand de aproape o luna, ne puteti gasi si pe pagina de facebook, unde vom incerca sa actualizam periodic informatiile si unde va veti putea conecta mai usor cu cei din alte retele, dar si din reteaua noastra nationala.
Pentru accesare, folositi badge-ul din partea dreapta a paginii acesteia.
10. Declaratie Anna Lindh Foundation - pe fondul evenimentelor din Egipt - Feb 14, 2011 5:20:00 PM
In cursul zilei de astazi ne-a parvenit punctul de vedere ALF, pe fondul evenimentelor din Egipt si nu numai. Fundatia isi are cartierul general in Alexandria, fiind deci afectata direct de situatia politica din Egipt. Regasiti mai jos, integral, in engleza, comunicatul primit, precum si link-ul la site-ul de unde puteti obtine mai multe informatii.

"Statement of the Anna Lindh Foundation

Alexandria; 13 February 2011: The Anna Lindh Foundation considers of historical importance the events which are taking place in the Euro-Mediterranean region, and particularly the democratic change which has been undertaken by the people of Egypt after 18 days of a peaceful and captivating mobilization. As an institution created for promoting intercultural dialogue, the Foundation considers of utmost significance the participation in those events of men and women of all walks of life and different beliefs, united by their will to call for a better future for their country.

Based in Alexandria, the Foundation has been a privileged witness of an unprecedented social movement involving many youth striving for Freedom, dignity and Social Justice and moved by values and principles which are at the heart of the Anna Lindh Foundation mission. The Foundation praises all the peaceful demonstrators who lost their lives during those uprisings.

During those two weeks, the Foundation has been able to keep on its main activities thanks to the collaboration of the Bibliotheca Alexandrina, where our Headquarters are located, and the commitment of Alexandria citizens in defense of their cultural institutions. We want also to express our esteem and gratitude to the people of Alexandria at large, for ensuring the daily life in public spaces and neighborhoods we live in. The Foundation valued also very much the attitude of the Egyptian army contributing to the security of the population and our safety and the progressive return to normality.

The events taking place in Egypt and Tunisia have sparked interest and empathy across the Euro-Mediterranean societies. Most of the Networks of the Foundation, gathering more than 3000 civil society organizations, have expressed their admiration and solidarity with the Egyptian and Tunisian societies. They have already suggested the launching of a common Initiative focused on fostering citizenship and participation as a first answer to events, which deserve, of course, a long term and sustainable response for an institution like the Anna Lindh Foundation.

In collaboration with its Networks, the Foundation will define and launch as soon as possible an initiative responding to the new challenges we face in the region. Our main goal is to contribute to the strengthening of civil societies, and to take stock of the new demands emerging among Youth for promoting intercultural dialogue across the Mediterranean.

Some of these demands were raised during the Anna Lindh Forum organized in March 2010. Some were highlighted by the Report on Intercultural Trends published recently by the Foundation. As an institution working with and for the civil society, we consider that the recent events have more than confirmed those observations and are full of lessons, which need to be learnt and included in our programme for the coming years. We hope they will be a major contribution for the building of a common and shared Euro-Mediterranean future based on the values of freedom, dialogue, mutual respect and citizenship.

Secretariat of the Anna Lindh Foundation"

http://www.euromedalex.org/news/anna-lindh-foundation-statement
11. Intalnirea anuala ALF - Bruxelles, 2-4 decembrie 2010 - Dec 10, 2010 11:16:00 PM
Intalnirea Coordonatorilor de retele nationale ALF – Bruxelles, 2010


A 9-a reuniune a coordonatorilor de retele ALF a debutat in dupa-amiaza zilei de 02.12.2010, intr-o capitala europeana inghetata si morocanoasa, intr-un climat influentat de situatia economica actuala. Activitatile Fundatiei continua insa, capatand mai mult aprofunzime si avand o mai mare atentie acordata laturii calitative, bugetelor si desfasurarii unor programe cu o eficienta crescuta.
Prima zi a inclus si o vizita la expozitia “On this and on the other side”, gazduita de Parlamentul European, ca si introducere in subiectele de interes comun pentru participanti: toleranta, comunicare, multiculturalism.
Mesajul Directorului Executiv al Fundatiei, in deschiderea sesiunii oficiale de sedinte, a fost un indemn la intarirea legaturilor in cadrul retelei, intre organizatiile membre, in directia cooperarii si implicarii eficiente in proiecte de interes comun, astfel incat ceea ce este perceput ca si criza la nivel macro sa se transforme intr-o oportunitate, iar problemele intampinate de membri sa devina scenarii pozitive pentru o dezvoltare ambitioasa si coerenta, urmand planul pentru Faza 3 de dezvoltare(planul trienal al Fundatiei).
Reuniunea a continuat cu o prezentare a activitatii retelei in anul 2010 si in Faza II a activitatii Retelei (ce cuprinde 3 ani: 2008-2011), cu accent pus pe domeniile de actiune comune (educatie, cultura si creatie, media) si pe proiecte (call for proposals – proiecte pe termen lung, mediu si scurt).
Coordonatorul retelei a facut o scurta prezentare a evolutiei Fundatiei si a studiului facut asupra perceptiei membrilor asupra nevoilor, a liniei de dezvoltare, a problemelor ivite pe parcurs si a implicarii Fundatiei si Coordonatorilor de retea in dinamizarea activitatii si a implicarii membrilor in proiecte. Dintre aceste proiecte, in Faza II, trebuie remarcat numarul mare pe termen scurt: 231, cu tari deosebit de active, precum Israel (19 aplicatii). Per total, s-au oferit fonduri pentru 152 proiecte intercuturale, a fost sprijinita cresterea retelei cu 3000 ONG-uri si institutii membre (de la 500 in anul 2005 la 3738 in anul 2010), dintre care 1180 au participat in proiecte comune. Pe perioada 2009-2010, pe termen scurt au fost 151 proiecte, dintre care 35 au primit granturi, in timp ce dintre cele 244 aplicatii de proiecte pe termen lung, au existat doar 21 proiecte ce au castigat granturi, Romania fiind partener in unul dintre ele. Interesul exprimat de membri pentru perioada viitoare a fost in proportie de 56% in directia schimbului de bune practici, 41% exprimandu-se in directia proiectelor ce promoveaza pacea, drepturile omului si valorile democratiei.
In ceea ce priveste suportul oferit retelelor nationale, Fundatia acorda fonduri destinate dezvoltarii si dinamizarii acestora, prin stimularea elaborarii si participarii la proiecte comune, dar si prin implicare directa si suport din partea Secretariatului in directia transmiterii de bune practici.
Strategia de comunicare si crestere a vizibilitatii in media in perioada trecuta include o serie de noi initiative: clarificarea strategiei inaintea lansarii Call for Proposals, primul training international al intregii retele, sustinut la Predeal, crearea unui portal web nou, mai accesibil, cresterea interactivitatii prin accesul la forum si informare prin newsletter periodic.
A fost prezentata pe scurt strategia de dezvoltare si planul pentru Faza III (2011-2014), discutate in cea de-a 30-a intrunire a Consiliului Administrativ si de Guvernare al Fundatiei, din 20 octombrie 2010. Misiunea programului Fazei III este de promovare in continuarea programelor interculturale intre si in cadrul societatilor din zona Euromed si din retea si aducerea laolalta a unui numar cat mai mare de organizatii si institutii interesate de promovarea valorilor comune, bazate pe respect reciproc, promovarea valorilor democratiei si drepturilor omului. De asemenea, scopul este acela de creare de spatii si oportunitati in vederea schimburilor culturale si dezbateri pe subiecte comune, odata cu consolidarea ALF ca si institutie culturala angajata in dezvoltarea programelor interculturale in regiune.
In final, am asistat la prezentarea premiilor Euromed, castigatorii din acest an fiind FoEME (Friends of the Earth Middle East – cu membri din Israel, Palestina si Iordania), cu un proiect ce imbina dialogul intercultural si actiunile ecologice, accentuand importanta culturii ecologiste in crearea unei societati rationale, bazate mai putin pe consumatorism irational si nesustenabil si mai mult pe o gestionare eficienta a resurselor. Mediul este mai presus si dincolo de granite si limitari administrative umane, mai presus de politica si degradarea lui afectand deopotriva membrii comunicatilor umane de pretutindeni, cu efect pe termen lung, actiunile de protejare a sa fiind de interes general si constituindu-se intr-o excelenta baza pentru colaborari ulterioare in alte sfere de actiune.
Ultima zi s-a axat pe discutii in cadrul grupurilor de lucru, dar a existat si o sumarizare a subiectelor abordate, in plenara. S-a repus in discutie reconfirmarea membrilor retelei, la o anumita perioada de timp, procedura deja pusa in practica de unele tari, printre care se numara si Romania. Procedura vizeaza cresterea implicarii membrilor retelei in proiecte comune, prin eliminarea “balastului” reprezentat de organizatii inactive sau al caror interes pentru functionarea in cadrul retelei este limitat sau inexistent. Insasi ratiunea de a fi a retelei presupune dialog, implicare in proiecte comune si activitati, lipsa de participare la acestea si de raspuns la solicitari fiind un factor determinant pentru eliminarea din retea (cu posibilitatea re-aderarii uterioare).
Pe scurt, acestea sunt subiectele dezbatute, majoritatea celor legate de planurile ulterioare de dezvoltare si actiune urmand sa fie discutate in continuare si in cadrul intalnirilor guvernatorilor si Consiliului de Administratie, dar si cu membrii retelelor,existand propunerea de a veni cu sugestii si imbunatatiri in perioada urmatoare.
12. Ce oameni de stat adevarati a produs Romania ultimelor doua decenii? - Dec 1, 2010 2:25:00 PM
Ce oameni de stat adevarati a produs Romania ultimelor doua decenii?

La multi ani, Romania!
La mai multi eroi, la mai multa cultura civica, la mai multa implicare, la mai putine patetisme si incoerente politico-economice, la mai multa viziune pe termen lung!
La multi ani, romani!
13. end of CFP, starting a new action - Nov 1, 2010 6:39:00 PM
Astazi, ora 16:00 ora Egiptului, s-a incheiat sesiunea de submitere de aplicatii pentru proiecte pe termen scurt. Cu unele peripetii, emotii si... erori tehnice.
Felicitari celor ce au apucat sa aplice si mult succes in aprobarea granturilor!

Intre timp, Simona Cretu (Terra Ecologica) se straduieste sa stranga o echipa de voluntari pentru proiectul de plantare copaci.
Cred ca este momentul sa o ajutam, sa incercam sa cream spatii verzi, nu doar munti de gunoaie!

Se spune ca fiecare om ar trebui sa planteze macar un copac in viata. Va intreb cati dintre voi ati facut-o? Si va provoc cu aceasta ocazie sa va alaturati noua intr-o noua serie de plantari, in week-endurle viitoare.

E totodata o buna ocazie de a face lucrurile impreuna!
14. A sea of words - Sep 13, 2010 5:34:00 PM
Pe 15.09.2010 expira termenul de a trimite eseuri pentru concursul "A sea of words".
Inca asteptam aplicatii....

Multumesc.
15. Call for proposals - PARTENERIATE - Aug 5, 2010 4:33:00 PM
1. http://eacea.ec.europa.eu/youth/funding/2010/call_action_4_5_en.php

"‘Youth in Action’ Programme Action 4.5 : Support to information activities for young people and those active in youth work and youth organisations Deadline for submission of proposals: 10 September 2010
The Youth Infodesk Caravan on the Move project aims to promote accessibility to information of young people by promoting better knowledge of youth in Eurodesk and Youth in Action Programme via different information activities such as sharing info about Programmes, Organisations, and Resources all across Turkey by training NGOs from seven regions with participation of NGOs working in youth field and Eurodesk Relays from different EU countries. In this manner, activities will be carried out in order to share knowledge about:
What are the opportunities available for young people in EU and other countries?
Which NGOs work actively in the Youth Field, how to reach them and in which fields may they be helpful to young people to reach these opportunities?
Which kinds of resources are available to young people in: studying, working, volunteering, internship, traveling abroad and in Turkey?
What are the basic things to be learned by young people about Europe?
What is Eurodesk and what is Youth in Action Programme?

With this project, improving the accessibility to information for young people is expected by increasing the role of NGOs all across the country and thus will be an opportunity to benefit from a diverse and dynamic society among Turkey and partner countries."

2. Ca parte a Step 4, reteaua din Muntenegru organizeaza workshopuri de film (scurt metraje) - cu tineri / migranti.
"Within the cities
-An urban storytelling from the euro-med region-

The “Within the Cities“ aims to expolre social and cultural diversity of the people and the cities of the Euro – Med, through sharing stories and ideas introduced on short films, made by young authors using digital technologies.
An open call adressing young filmmakers (preferably youth, migrants, amateurs or students from the Euro – Med region) for submission of digital inscriptions / short films of any genre (documentary, experimental, artistic, animated ...) will be launched, to submit their short film. A selection of submitted works will be made, and DVD showing the best of young filmmakers practices will be produced and sent out to selected addresses.
In the framework of „Within the cities” theme, the short films may focus on vide range of topics. It can be a personal, communal, or a global story on different issues and aspects of of city life, life of cities inhabitants, diverse daily practices and habits, similarities and diversities within the cities, as well as similarities and diversities among several cities in the Euro - Med region.
The proposed common operation is adressing several ALF strategic fields of action (Cities, Diversity and Migration, Cultural Production...) in accordance with focus of 2010 (Social and Cultural Diversity) and suggested topics multiculturalism, migration, social integration, perceptions, social cohesion, while the proposed common operation is in line with suggested target groups (Youth, Women and Migrants)."

Pentru mai multe informatii / date de contact, lasati-mi mesaj.
16. A Sea of Words - Jul 30, 2010 7:09:00 PM

Get Involved Now in the Sea of Words Literary Contest

Institutul IEMed si ALF au lansat a treia editie a concursului literar A Sea of Words, ce vizeaza producerea de nuvele / povestiri scurte ce portretizeaza realitati diferite din zona Euro-Mediteraneeana (exprimand punctul de vedere al tinerilor ce locuiesc in aceasta arie)

Anul acesta, tema concursului este "justitie, egalitate si incluzione sociala in zona mediteraneeana si Europa", aflandu-se pe linia obiectivelor europene de combatere a saraciei si de sustinere a incluziunii sociale.

Conditii: aplicantii sa fie sub 30 de ani, rezidenti ai uneia dintre cele 43 de tari membre ALF, iar povestirea sa fie in una din limbile oficiale ale ALF (engleza, franceza, araba).
Trimiterea aplicatiilor trebuie sa se faca pe e-mail pana la miezul noptii - ora Spaniei, pe 15 sept. 2010.

pentru mai multe informatii, vizitati site-ul concursului. Pentru alte intrebari, scrieti la: concurso@iemed.org

Multumim.
17. Fundatia Universitara a Marii Negre - dialog intercultural in Romania - Jun 10, 2010 8:20:00 PM

Pentru prima data in Romania s-a reusit organizarea unui seminar international amplu, avand ca scop transmiterea know-how-ului in ceea ce priveste scrierea de proiecte si obtinerea de finantari pentru ONG-urile din 43 de tari. A fost un eveniment cu o amploare unica la nivelul retelei Anna Lindh, dar si in Romania, pana la acest moment existand doar intalniri regionale sau locale ce au avut un numar semnificativ mai mic de participanti.

Evenimentul a fost organizat de Fundatia Universitara a Marii Negre, al carui presedinte fondator este domnul Academician Mircea Malita, in colaborare cu Anna Lindh Foundation for Dialogue between Cultures (ALF), fiind intitulat “Contact Making and Capacity Building for Intercultural Dialogue and Diversity”.

S-a reusit reunirea a peste 60 de participanti, din medii si de nationalitati diverse, din toate tarile membre ale retelei Anna Lindh, incluzand tari non-EU, precum Palestina, Egipt, Mauritania, Algeria, Maroc, Tunisia, Israel, Turcia. Principalul lor obiectiv a fost schimbul de experienta, stabilirea de contacte si transmiterea bunelor practici pe segmentul de proiecte pentru ONG-uri. Rezultatul seminarului: stabilirea liniilor directoare pentru peste 6 proiecte ce implica colaborare internationala, in arii precum migratie si integrare, protectia mediului, pastrarea si promovarea valorilor culturale, religie si toleranta, fiecare dintre ei cu cel putin un partener roman.

Vorbim de subiecte de interes pentru toti, intr-o societate in care ne lovim tot mai mult de probleme cu caracter regional sau chiar global, intr-o perioada in care migratia si intoleranta ridica semne de intrebare, in contextul actual european si global. La astfel de probleme, raspunsul nu este si nu trebuie sa fie local, ci este nevoie de o activitate concertata a factorilor de decizie. Din pacate insa, intr-un context de schimbari politice si economice, interesul administratiei a scazut, prioritare devenind alte subiecte. In acest caz, implicarea societatii civile este cu atat mai importanta, evenimentul din Romania fiind un bun exemplu de cooperare regionala si de dialog intercultural, ca reactie a unei societati civile ce refuza sa fie pasiva si blazata.

La eveniment au participat si experti in diverse domenii de activitate, precum finantarile sau scrierea de proiecte, reusind sa transmita un mesaj clar si coerent. Printre invitati se numara dl Gianluca Solera, fost consilier la Parlamentul European si actual Coordonator al Retelei Anna Lindh, care a reusit sa creeze o imagine de ansamblu asupra problematicii de interes pentru ALF si pentru participanti, clarificand contextul de lucru si oferind un punct de plecare si linii directoare pentru viitoarele proiecte.

Modul de selectie a fost prin subscriere de aplicatii, fiecare tara avand dreptul la unul sau doi participanti, in functie de marimea retelei. In cazul Romaniei, ca si tara organizatoare, au fost selectati 9 participanti din cele 24 de ONG-uri ale retelei, alaturi de Coordonatorul de retea (Flavia Nicolae) din partea FUMN. Unul dintre criterii l-a reprezentat implicarea in proiecte si activismul, remarcandu-se in acest sens ONG-uri precum Procivitas (www.appct.ro ), Terra Ecologica, Asociatia Romana pentru Studii Baltice si Nordice (http://www.arsbn.ro/p1.htm), Asociatia Tineret Buzau 2007 (www.tineretbuzau.blogspot.com),Fundatia Culturala Greaca (http://www.hfc-bucharest.com/wmt/webpages/index.php ).

Modalitatea de lucru a fost o combinatie de prezentari, grupuri de lucru si discutii, in vederea schimbului de informatii si cunostinte, astfel incat sa stimuleze o invatare activa si implicare sustinuta din partea membrilor.

Finalitatea asteptata este reprezentata de demararea intr-un orizont de timp scurt si mediu a unor proiecte comune in domenii precum dialogul intercultural si toleranta, cultura si educatie, migratie si integrare a grupurilor cu risc, etc. Insasi intalnirea, prin faptul ca a reunit laolalta reprezentanti ai atator comunitati, este in sine o dovada de colaborare si interactiune dincolo de barierele politice sau geografice, intr-un spatiu divers in care oamenii se confrunta cu probleme similare a caror rezolvare o pot gasi doar impreuna, printr-un efort comun.

Inca de la formare, ALF (www.euromedalex.org) a fost implicata in sustinerea si promovarea trainingurilor si schimbului intercultural intre membrii retelei, in vederea cresterii implicarii societatii civile in diverse probleme de interes pentru comunitate, precum si a colaborarii intre reprezentantii sai, pentru un impact crescut .
In 2009 au fost organizate traininguri regionale in Thessaloniki (Grecia), Rabat (Maroc) si Viena (Austria), in cooperare cu Coordonatorii de retea din tarile respective. La inceputul lui 2010, un alt eveniment important la care reteaua din Romania a avut reprezentare importanta a fost Forumul Intercultural de la Barcelona, un alt proiect de success al ALF.

Deschiderea catre dialog intercultural si educatie este punctul comun intre activitatea ALF si activitatea Fundatiei Universitare a Marii Negre (www.bsuf.eu ). Bazele Fundatiei au fost puse inca din 1992 de catre dl Academician Mircea Malita, formandu-se astfel un centru international de cercetare si training, ale carui cursuri s-au bucurat de-a lungul anilor de prezenta a peste 1000 de participanti, din 42 de tari. Fundatia are trei filiale permanente (petale): Prevenirea şi rezolvarea conflictelor, Laboratorul de tehnologie a informării pentru educaţie (LITE), Centrul de Studiul Energiei, iar temele cursurilor au cuprins: Ecologie şi resurse marine, Dezvoltarea durabilă, Educaţie inovativă, Ştiinţe economice şi management, precum şi capitole noi de Ştiinţă avansată şi aplicată. FUMN reprezinta de asemenea in Romania coordonatorul pentru ALF al unei retele de ONG-uri cu arii variate de activitate, cum ar fi ecologia, educatia pentru tineri, promovarea valorilor democratiei, dezvoltarea durabila, prevenirea conflictelor etc.
18. martie 2010 - Forumul de la Barcelona - Mar 10, 2010 8:00:00 PM
Anna Lindh Foundation – Forumul de la Barcelona

Reteaua Anna Lindh functioneaza in 43 de tari, vizand facilitarea comunicarii si colaborarii intre ONG-urile din tarile respective. Scopul sau este promovarea dialogului intercultural si a respectului pentru diversitatea sociala si culturala. Printre temele actiunilor inteprinse se numara: educatia pentru tineri, promovarea comunicarii, a tolerantei religioase, facilitarea acceptarii migrantilor si intelegerea fenomenului, teme ecologice si de responsabilitate sociala, promovarea valorilor culturale intr-un spatiu multicultural, drepturile omului si valorile democratiei.
Reteaua a organizat recent un eveniment de importanta si amploare, Forumul de la Barcelona, desfasurat in perioada 4-7 martie 2010, ce reprezinta prima intalnire de acest gen a retelei ALF. Forumul a oderit ocazia reunirii participantilor din ONG-uri din tarile membre, ONG-uri interesate de stabilirea de legaturi si parteneriate, dar si oficialitati. Numarul de participanti s-a ridicat la peste 1000, depasind cu mult estimarile initiale ale organizatorilor.
Evenimentul a avut loc la CCIB International Forum Centre si a fost structurat in doua parti important, intitulate Agora (centrata pe informari generale si workshopuri) si Medina (centrata pe idei de proiecte si impartasire de experienta in domeniul proiectelor, schimburi culturale, sesiuni de informare, Intercultural fair). Faptul ca a fost un eveniment interactiv a permis membrilor ONG-urilor sa isi prezinte rezultatele activitatilor, sa se cunoasca si in acelasi timp a permis o mai buna interactiune intre participanti in vederea stabilirii de parteneriate pentru proiectele viitoare.
Forumul ramane un eveniment unic atat prin amploare si participarea extinsa, cat si prin faptul ca a reusit sa reuneasca membrii de bord, membrii consiliului, sefii de retea din tarile participante si membri ai retelelor nationale, ocazie unica pana in acest moment in cadrul ALF. In data de 4 martie, anterior deschiderii oficiale a evenimentului, membrii conducerii ALF (Board of Governors), membrii consiliului (Advisory Council) si sefii de retea din tarile membre, impreuna cu reprezentantii Secretariatului din Alexandria s-au reunit la Palatul regal Pedralbes, avand ocazia sa discute asupra importantei mobilizarii retelelor locale, asupra nevoii de suport operational, dar si asupra altor aspecte. Intalnirea a fost prezidata de doamna Ambasador Veronika Stabej, membru de bord in cadrul ALF.
Romania a avut 6 reprezentanti , atat din retea cat si parteneri pe proiecte ale OBG-urilor din retea: Flavia Nicolae – coordonator retea pentru Romania din partea FUMN; Simona Dragusanu – ONG: Terra Ecologica (Bucuresti); Alis Costescu – ONG: Centrul Ratiu pentru Democratie (Cluj); Cosmin Barzan – Centrul de resurse civice (Medgidia / Constanta); Eduard Nicolescu – Tineret Buzau 2007; Nicolae Negura - Asociatia regionala de educatie a adultilor Suceava.
In sectiunea Agora s-au desfasurat worksopuri ce au avut ca teme: educatia si convietuirea in pace (Learning to live together in diversity), pacea (Restore trust, rebuild bridges), colaborarea artistica (Creativity for dialogue), migratie si diversitate (Valuing diversity, understanding migration), religie si spiritualitate (Inter-religious dialogue and common values).
Sectiunea Medina a fost la randul sau impartita in doua categorii de worshopuri: project ideeas si best practices. In cadrul lor, au existat doua prezentari prezidate de dl Cosmin Barzan si dl Eduard Nicolescu, precum si o sesiune moderata de d-ra Flavia Nicolae, desfasurata in sectiunea de idei de proiecte din cadrul Medina, aceasta sesiune avand subiecte culturale.
In ansamblu, in decursul zilelor evenimentului, participantii au avut ocazia sa isi impartaseasca ideile si sa isi defineasca ariile prioritare de actiune, sa puna bazele unor noi parteneriate. Ariile vizate au fost educatia, integrarea minoritatilor si probleme legate de migratie, facilitarea comunicarii, promovarea valorilor democratiei si tolerantei , ale coexistentei in pace, a colaborarilor in sfera culturala si artistica, a dialogului inter-religios si a rolului societatii civile in promovarea acestor valori. Atat sesiunile din Agora cat si din Medina s-au axat pe aceste valori, grupand participantii pe arii de interes, fara insa a limita accesul sau implicarea.
Castigul participantilor, pe langa expunerea la un mediu intercultural il reprezinta tocmai posibilitatea de comunicare directa si impartasire de experiente si idei intre reprezentanti din culturi, medii si zone distincte, intr-un perimetru vast, reunind laolalta tari europene si arabe, membre UE si non-membre. Problemele cu care ne confruntam astazi depasesc cu mult perimetrul granitelor tarilor, trebuind sa fie privite in ansamblu, intr-un context regional si chiar global, cautand permanent solutii pe termen lung si luand in considerare impactul strategic la nivel mai larg.
Urmare a acestui forum, in perioada urmatoare vor avea loc alte evenimente in cadrul retelei, dintre care unul vizeaza si Romania. Este vorba de o intalnire regionala ce se va desfasura in tara noastra si care are ca scop atat dinamizarea activitatii retelei prin stabilirea de contacte cu ONG-uri partenere,cat si asigurarea de suport si formare pentru participanti.
19. ALF NETWORK - regulament - Jan 1, 2010 8:00:00 PM
REGULAMENT DE FUNCŢIONARE A REŢELEI NAŢIONALE ALF
2010

1. Dispoziţii generale
Fundaţia Universtară a Mării Negre este o organizaţie fără personalitate juridică, independentă, non-profit, apolitică , reprezentand Coordonatorul de retea pentru Romania in cadrul Anna Lindh Foundation.
FUMN îşi desfăşoară activitatea conform legilor în vigoare.
Coordonatorul Reţelei naţionale împărtăşeşte cu Directorul Executiv al Fundaţiei Anna Lindh responsabilitatea dezvoltării de activităţi menite să ajute la implementarea cadrului aprobat de Consiliul Guvernatorilor, instituit în primii 3 ani de activitate, de către Comitetul EuroMed reprezentând 43 de Ministere ale Afacerilor Externe.
Reţeaua Naţională este independentă si autonomă.
Reţeaua Naţională este o structură permanentă ce acţionază în cadrul Parteneriatului Euro-Mediteranean
2. Misiunea Reţelei Naţionale
Reţeaua Naţională promovează obiectivele Parteneriatului Euro-Mediteranean atât la nivel naţional cât şi internaţional.
Reţeaua Naţională contribuie la definirea Fundaţiei Anna Lindh şi promovarea priorităţilor şi programelor acesteia, împărtăşind aceeaşi viziune cu secretariatul ALF.
Reţeaua contribuie la identificarea şi implementarea activităţilor Fundaţiei atât la nivel naţional, cât şi regional, dar şi la diseminarea de cunostinţe şi informaţie.
3. Rolurile şi repsonsabilităţile Coordonatorului de Reţea
Sub condiţiile autorităţilor competente ale României, Coordonatorul de Reţea:
a. Poate să acţioneze drept un coordonator naţional al reţelei
b. Poate să reprezinte în mod oficial Fundaţia Anna Lindh în România
c. Promovează imaginea Fundaţiei drept o instituţiei Euro-Mediteraneană înfiinţată pentru a îmbunătăţi dimensiunile culturale, sociale şi interumane regionale ale Paterneriatului Euro-Mediteranean
d. Identifică potenţiali membrii din cadrul societăţii civile. Coordonatorul va încuraja partenerii naţionali din cadrul altor reţele sau organizaţii regionale, interesaţi să devină membrii ALF.
e. Contribuie la dezvoltarea strategiei ALF cât şi la programele anuale şi trianuale. În această direcţie, Coordonatorul va lua în considerare priorităţile Programului Trianual ALF cât şi interesele Reţelei Naţionale.
f. Susţine şi supraveghează dezvoltarea Reţelei Naţionale.
g. Pregăteşte raportul asupra activităţilor desfăşurate în cadrul Reţelei Naţionale în vederea publicării în Raportul Anual al Fundaţiei Anna Lindh.
h. Acţionează ca un agent de relaţii cu publicul, produce materiale pentru diseminarea informaţiilor şi contribuie la traducerea website-ului ALF în limba maternă.
i. Informează membrii Reţelei Naţionale cu privire la Apelurile de Propuneri (Calls for Proposals), la evenimente, proceduri şi modalităţi de aplicare.
j. Facilitează găsirea de partenri pentru membrii Reţelei Naţionale conform regulii de 2+2.
k. Asistă membrii Reţelei Naţionale sau alţi parteneri internaţionali în managementul proiectelor.
l. Monitorizează aplicaţiile pentru finanţare ale Reţelei Naţionale.
m. Ofera suport si consiliere pentru aderarea la reteaua nationala pe care o reprezinta si oferirea de suport din parte ALF pentru entitatile din Romania.
n. Contribuie la Raportul Anual al Directorului Executiv cu privire la dezvoltarea reţelei ALF şi a altor activităţi conexe.
o. Participă la întâlnirile anuale ale Coordonatorilor de Reţea. Înainte de această întălnire, Coordonatorul Reţelei Naţionale trebuie să organizeze o întâlnire cu membrii reţelei sale sau să asigure alte metode de consultare şi discuţie la nivel naţional.
p. Este în permanentă coordonare cu sediul ALF.

4. Membrii Reţelei Naţionale

Reţeaua este deschisă tuturor instituţiilor, organizaţiilor şi altor parteneri care aderă la principiile şi misiunea Fundaţiei Anna Lindh, şi care au la bază valori precum democraţia, pluralitatea şi multilateralismul. În primul rând şi cel mai important, Reţeaua Naţională reprezintă societatea civilă.
Membrii Reţelei pot aparţine următoarelor categorii: membrii individuali, ONG-uri, instituţii publice (atât autorităţi locale cât şi regionale), fundaţii publice şi private non-profit, alţi parteneri pro-profit dar care promovează activităţi non-profit şi politici de responsabilitate socială.
Membrii Reţelei pot face parte din următoarele domenii tematice ale societăţii: relaţii internaţionale/culturale, moştenire culturală, religie, instituţii universitare şi de cercetare, drepturile omului, extinderea democraţiei şi a comunităţii, arte, tineret, educaţiei, sexe, mediu/dezvoltare durabila, mass-media.
Coordonatorul de Reţea îşi rezervă dreptul de a respinge aplicaţiile depuse pentru statutul de membru cât şi de a exclude membrii existenţi, când activităţile organizaţiilor în cauză nu mai corespund cu misiunea Fundaţiei Anna Lindh, cu eventuala consultare a Retelei.
Coordonatorul de Reţea are dreptul de a limita dimensiunea maxima a Reţelei Naţionale pentru o cât mai buna consolidare şi îmbunătăţire.
În spiritul adoptării aquis-ului Procesului de la Barcelona, partenerii naţionali ai programelor din cadrul Parteneriatului Euro-Mediteranean al Comisiei Europene, precum li alte organizaţii internaţionale care îşi desfăşoară activitatea în regiune sunt invitaţi să participe sau să interacţioneze cu Reţeaua Naţională.
Partenerii naţionali din cadrul altor reţele regionale, a căror activitate este relevantă pentru misiunea Fundaţiei, sunt invitaţi să ia în considerare şi calitatea de membru din cadrul Reţelei Naţionale ALF.

5. Apelurile pentru Propuneri
A. Apelurile pentru Propuneri restricţionate Reţelelor Naţionale
Apelurile pentru Propuneri restricţionate Reţelelor Naţionale se vor roti, asta însemnând că vor acoperi o perioadă de 12 luni cu diferite deadlineuri.
Acest lucru implică faptul că Propunerile primite după un anumit deadline vor fi automat transferate următorului.
Principala cerinţă pentru propunerea de proiecte este formula de „2+2” ceea ce presupune implicarea a cel puţin doi parteneri din ţările UE, din care cel puţin unul este membru al unei reţele naţionale ALF, şi doi parteneri din cadrul grupului de parteneri Mediteraneeni, din care încă o dată unul cel puţin trebuie să fie membru al unei reţele naţionale ALF.
Propunerile care cuprind mai mult de 2+2 parteneri vor avea un avantaj. Partenerii naţionali sau membrii ai unor organizaţii sau reţele regionale pot participa ca lideri de proiect în cadrul Apelurilor pentru Propuneri restricţionate numai dacă devin membrii ai Reţelei Naţionale.
Ca o regulă, suportul financiar al activităţilor trebuie să fie până la maxim 50% din costurile eligibile, de preferat mai putin. Datorita regulilor stabilite în cadrul contractului cu Comisia Europeană care permit o cofinanţare de 10-90%, se vor permite şi excepţii de la regulă pentru anumiţi parteneri (cum sunt şcolile).
Partenerii de proiect din alte ţări din zona Euro-Mediteraneană, care nu sunt încă membrii ai Parteneriatului Euro-Med, nu vor fi eligibili pentru a primi suport financiar din partea Fundaţiei Anna Lindh. Liderii de proiect vor trebui să caute alte forme de finanţare pentru ei. Derogarea de la această regulă pe baza naţionalităţi poate fi făcută doar în cazuri excepţionale. Această decizie va fi luată de către Comisia Europeană înainte ca procedura să înceapă.

B. Apeluri pentru Propuneri Deschise
Apeluri pentru Propuneri Deschise vor fi emise pentru a suţine activitatea actorilor care nu fac parte din Reţeaua ALF. Acest instrument nu va fi folosit în primii trei ani de activitate din două motive principale:
- În primii ani de activitate ALF trebuie să se concentreze pe dezvoltarea şi întărirea reţelei
- Limitarea disponibilului de resurse umane şi financiare
Un comitet intern de evaluare va fi desemnat de către Directorul Executiv ALF, şi va fi compus din personalul intern al Fundaţiei şi, dacă este necesar, consultanţi externi. Directorul Executiv ALF poate numi doi membrii din Comitetul Consultativ pentru a participa la şedinţele de lucru al comitetului intern de evaluare drept evaluator pentru problemele tehnice din cadrul aplicaţiilor de finanţare. Evaluatorii nu au drept de vot, dar pot face recomandări evaluatorilor oficiali.
Cât despre participarea Reţelelor Naţionale la Apelurile pentru Propuneri, Fundaţia Anna Lindh va pregăti liste cu nume ale membrilor de reţea care pot participa în Apelurile pentru Proiecte şi pot fi Lideri de Proiect. Lista va fi reactualizată lunar. Instituţiile care adera la reţeaua ALF după data de 20 a lunii vor fi membrii cu dreptul depline începând cu data de 1 a lunii următoare.

6. Lideri de proiect şi parteneri
În cadrul Apelurilor pentru Proiecte, partenerii Fundaţiei Anna Lindh pot fi împărţiţi în lideri de proiect şi parteneri:
- Liderii sunt aceia care conduc un proiect şi care îşi asumă întreaga responsabilitate operaţională şi financiară a proiectului. Ca o regulă, un partener nu trebuie să fie în celaş timp lider la mai mult de două proiecte cofinanţate de ALF;
- Partenerii sunt aceia care iau parte la activităţile proiectului şi care pot beneficia de contribuţia ALF sub supravegherea şi responsabilitatea liderului de proiect.
Doar membrii celor 43 de Reţele Naţionale, inclusiv Coordonatorii de Reţea, pot fi lideri de proiect. Partenerii pot fi sau nu membrii ai reţelelor.

7. Dispoziţii finale

Prezentul regulament poate fi modificat şi completat prin hotărâri ale Coordonatorului de Reţea pentru România, a Fundaţiei Anna Lindh şi la propuneri ale membrilor reţelei.